Monday 15 February 2010

Dyne - risotto a chleba




Chleba:
- 175g dyne (oloupana hmotnost)
- 50g syru cheddar (nebo Cihla) nakrajeneho na male kosticky
- 225g hladke mouky + 1 prasek do peciva (v Anglii self-raising flour - mouka uz s praskem do peciva)
- 25 dynovych seminek
- 1 a 1/2 lzicky soli
- 2 velka vejce
- 1 lzice mleka
- troubu predehrat na 190C/ plyn c.5

Mouku dame do misy a nastrouhame tam nahrubo dyni. Vse promichame a pridame dynova seminka, syr a sul. Vse znovu promichame. Nakonec pridame vajicka rozmichana s mlekem. Promichame a udelame bochanek o prumeru 15cm. Peceme na plechu s pecicim papirem asi 45-50 minut.

Risotto:
1 vetsi cibuli osmahneme na olivovem oleji. Pridame asi 250g ryze na risotto (tato davka staci pro 2 dospele a 2 deti). Chvili smazime a pak pridame teplou vodu a bujon. Vodu postupne prilevame do te doby, nez je ryze mekka.

Dyne - ja pouzivam vetsinou butternut squash (podlouhla, svetla - na obrazku). Nejdriv si to rozporcuju a udelam chleba. Pak ze zbytku udelam to risotto - dyni nakrajenou na kosticky poliju olivovym olejem a posypu oreganem nebo rozmarynou, nebo obojim a osolim. Dam pect do trouby i s chlebem. Pak to jen smicham s rosittem. A je to ;-)

No comments:

Post a Comment