Tuesday 11 May 2010

Tridni boj na skolnim hristi


Z meho okna v obyvaku vidim na skolni hriste me dcery. Bohuzel.
Britske deti travi hodne casu na skolnim hristi. Maji skolu od 9 do 15:15. Behem tohoto casu maji rano pulhodinovou prestavku. Ve 12:15 maji prestavku na obed do 13:15. Dalsi prestavka je od 14:15 do 14:45. Suma sumarum jsou na hristi za kazdeho pocasi 2 hodiny. Jeste nikdy se nestalo, aby behem dne na hriste vubec nesly. Neni neobvyklym jevem videt deti behat ve snehu v Croccsech a bez bundy v desti. Hristovy dozor takove prkotiny absolutne nezajimaji...

Co je jeste horsi je videt deti, jak si hraji. Nejsou to absolutne zadne detske hratky, ale tridni. Slovem tridni mam na mysli socio-ekonomickou tridu.
'Hodne' deti ze strednich vrstev si hraji vsechny spolu. Tyto deti maji i vyborny skolni prospech. Dalsi kategorii jsou deti z tridy 'pracujici'.Ty maji prospech trosku horsi, i kdyz ne vsechny. Deti si i po skole vetsinou hraji s detmi ze sve tridy. Rodice v tom take hraji sve role - podporuji a utvrzuji tato rozdeleni.

Velka Britanie je zeme rozdelena na socio-ekonomicke vrstvy. Do jake kdo patri je patrne uplne ze vseho. Jaky ma kdo prizvuk, na jakou skolu chodil, obleceni, jak velkou ma televizi, co ji, s cim si hraji jejich deti a dokonce i jakeho maji psa. Tim vsim do sveta 'vyzarujete' odkud pochazite, co jste zac - je to vase identita.
Je to velmi nerovnopravna zeme.

Tohle vsechno jsem vypozorovala za 2,5 roku z meho okna. Uz je mi jasne, o cem bude moje diplomka....

3 comments:

  1. Zní to skoro strašidelně...

    ReplyDelete
  2. To je hodně zajímavý pohled z okna. Diplomku bych si ráda přečetla:-)

    ReplyDelete
  3. Jitko, snad to, nez pujdu do duchodu dodelam....

    Ayo, vsak vis. Nejhorsi je, ze tam koukam kvuli Elisce. To je na tom to nejstrasidelnejsi... :-(

    ReplyDelete