Wednesday 6 April 2011

Recky olivovy chleba



Vcera jsem po dlouhe dobe pekla chleba. Jsme s Danielem v takovem divnem rozpolozeni - myslime jen na stehovani a cekame, kdy si konecne vymenime smlouvy s nasi kupujici a rodinou, co nam prodava jejich dum. Takze v posledni dobe jen tak prezivam mezi praci, ucenim a uklidem domova. Cinnosti, ktere mi do ted delaly radost - peceni a tvoreni se vytratily... skoda. No ale vcera jsem se rozhodla vyzkouset neco noveho. A povedlo se!
Dnes je tu nadherne: 25C a my opet sedime doma. Eliska ma druhou davku SB bacilu :-( V patek vecer vyrazi na ctyrdenni turu s Danielem po Peak District a strasne se tesi. Tak snad je to opet jen jednodenni viroza (Alfie nam to nosi ze skolky)... V pondeli zacinaji velikonocni prazdniny. Skolni deti je maji 14 dni (tydenni prazdniny jsou tu kazdych 6 tydnu, Vanoce a Velikonoce 14 dni), Alfie hned tyden nato. Plus jeste kralovska svatba - den volna navic. Za tyden a pul vyrazime opet do Walesu. Takze suma sumarum to bude v dubnu veget :-DDD Odpocinek uz opravdu potrebuju jako sul!

Takze jeste recept:
- 675g bile chlebove mouky
- 2 lzicky soli
- 25g drozdi
- 350ml teple vody
- 5 lzic olivoveho oleje
- 175g cernych (vypeckovanych) oliv, nahrubo nakrajet
- 1 cervenou cibuli, nakrajet
- 2 lzice cerstveho koriandru

Vse, krome oliv, cibule a koriandru smichame a nechame vykynout asi hodinu. Pak testo rozdelime - 1/4 dame stranou a do zbytku pridame olivy, cubuli a koriandr. Olivove testo rozdelime na 2 bochniky a z te 1/4 vyvalime 4 prouzky - na kazdy bochnik dame 2 prouzky na kraj. Nechame kynout asi 45 minut a peceme 35-40 minut na 220C.

3 comments:

  1. Kami, díky za recept, chlebíček vypadá hodně jedle. A volna vás čeká hodně, tak si ho užijte!
    Zdravím Helena

    ReplyDelete
  2. Mňam, to vypadá dobře, možná prubnu.
    A volna teda máte fest, přemýšlím, kdy se školní děti stihnou něco naučit:-))
    Pěkné slunečné dny přeju

    ReplyDelete
  3. Helenko, dekuju :-)
    Janthaleo, jeste jsem mela asi napsat, ze v lete konci az posledni tyden v cervenci.. Takze to pak dohaneji v tom vedru :-) Jsem zvedava, jak ti bude chleba chutnat!!

    ReplyDelete